Ruotsinsalmi Paviljonki

             Avoinna 12-18 ( sekä ravintolan aukioloaikoina)

Ruotsinsalmi-paviljonki

Tervetuloa Ruotsinsalmi-paviljonkiin katsomaan, mitä Varissaaren lämpimien auringonottokallioiden ympärillä tapahtui yli 230 vuotta sitten. Paviljongissa kerrotaan Ruotsinsalmen taisteluista 1789 ja 1790 sekä hylyistä, jotka lepäävät meren pohjassa saaren ympärillä. Hylkyjen lisäksi keskiöön nousevat ihmisten tarinat.

Varissaaressa sijaitseva Ruotsinsalmi-paviljonki on avoinna kesäisin ravintola Vaakun aukioloaikoina. Paviljonkiin on vapaa pääsy.

Sisällöltään ja tyyliltään paviljonki liittyy Merikeskus Vellamossa esillä olevaan Kohtalona Ruotsinsalmi -näyttelyyn. Vitriinien esineet ovat 3D-tulostettuja ja maalattuja kopioita fregatti St. Nikolain hylystä tehdyistä löydöistä. Oikeat esineet voi nähdä Kohtalona Ruotsinsalmi -näyttelyssä Vellamossa.

Näyttelyn hylynosat on nostettu Varissaarta ympäröiville vesille uponneista sota-aluksista. Niiden paikkoja laivassa voi tutkia esillä olevista piirroksista. Henkilöiden ja hylynosien piirrokset on laatinut sukeltaja Kalle Salonen. 

Kohtalona Ruotsinsalmi -näyttelystä tuttuja henkilöhahmoja on tuotu paviljonkiin piirrettyinä versioina. Alkuperäiset valokuvat on ottanut muotikuvaaja Elina Simonen.